FA TÜZÜK
1985 Devresi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Tüzüğü (1.Değişiklik 2015)
MADDE. 1. DAYANAK:
Bu tüzük, ülkemizin kabul ettiği, usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ve 5253 sayılı Dernekler Kanunu hükümlerine göre hazırlanmıştır.
MADDE. 2. TÜZÜĞÜN AMACI:
Bu tüzüğün amacı, derneğin kuruluşu, hukuki statüsü, teşkilat yapısı, üyelik işlemleri ile gelir ve giderlerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
MADDE. 3. TANIMLAR:
Bu tüzükte geçen aşağıda belirtilen terimler, karşılarında ifade edilen anlamda kullanılmıştır.
3.1. 1985 Devresi: 1985 yılında mezun olarak çalışma hayatında uzun yıllar birlikte olmuş kişiler, bu kişilerle, farklı mesleklerde olmasına karşın okullarda en az bir yıl süreyle beraber okumuş olan kişiler ile bunların eşleri, çocukları, anne, baba ve kardeşlerinin oluşturduğu topluluktur.
3.2. Asil Üye: Derneğe asil üye olmak üzere müracaat etmiş 1985 devresi devresi mensuplarından, Dernek Genel Kurulu adına, Dernek Yönetim Kurulu (veya ilgili şube yönetim kurulu) tarafından müracaatları kabul edilenlerdir. Dernek üyesi olarak üyelik haklarına sahip olurlar. Bu tüzük metni içinde, baş harfi büyük olarak yazılmış “Üye” sözcüğü “Asil Üye” anlamında kullanılmıştır.
3.3. Onursal Üyesi: Karşılıksız olarak derneğe hizmet eden, maddi ve manevi yarar sağlayan gerçek veya tüzel kişilere, Dernek Genel Kurulu adına, Dernek Yönetim Kurulu tarafından verilen üyeliktir. Genel Kurula katılabilirler, söz alabilirler, ancak seçme ve seçilme hakları yoktur. 1985 devresi mensuplarının okullarda yetiştirilmesinde emeği geçen öğretmen ve idarecilerden uygun görülenler ile çeşitli vesilelerle hayatını kaybetmiş devre mensuplarının anne, baba ve kardeşleri de onur üyeliğine davet edilebilir.
3.4. Yerleşim Yeri: Dernek merkezinde bulunan ve Dernek Yönetim Kurulu tarafından kullanılan yönetim yeridir. Kiralama veya satın alma yoluyla edinilir.
3.5. Dernek: Bu tüzüğün metni içinde ilk harfi büyük olarak geçen “Dernek” sözcüğü; 1985 Devresi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (1985 Devresi SYDD) adı yerine kullanılmıştır. Herhangi bir dernek organı önünde kullanılmışsa (Örneğin Dernek Genel Kurulu gibi), o organın 1985 Devresi SYDD’nin organı olduğunu gösterir.
MADDE. 4. DERNEĞİN ADI, MERKEZİ, AMBLEMİ:
4.1. Derneğin Adı “1985 Devresi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği”dir. Kısaltması “1985 Devresi SYDD”dir.
4.2. Derneğin merkezi Ankara’dır.
4.3. Dernek üyelerinin yoğun olarak ikamet ettiği illerde veya bölgelerde, Dernek Tüzüğünde yer alan hükümler uyarınca şube ve temsilcilik açılabilir.
4.4. Dernek amblemi, 17 Kasım 2012 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurulda kabul edilmiş olan kırmızı fiyonk üzerinde zemin rengi kırmızı daire, içine birbirine geçmiş şekilde yazılmış beyaz renkli 85 rakamından oluşur. Dairenin etrafındaki beyaz şeritte kırmızı renkte derneğin adı, dairenin üzerine oturduğu fiyonkun ortasında ise kuruluş yılı yazılıdır.
MADDE. 5. DERNEĞIN AMACI:
1985 Devresi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin, 1985 Devresinin ortak kurumsal organı olarak amacı;
5.1. Devre mensupları arasında sevgi bağlarını güçlendirmek, bir ve beraber olma hevesini artırmak, dayanışma duygusunu geliştirmek için gerekli ortamı hazırlamak ve sürekliliğini sağlayacak hizmet alanları üretmek,
5.2. Devre mensuplarının birbirlerinin acılarını ve mutluluklarını paylaşmalarına olanak sağlamak,
5.3. Çeşitli nedenlerle maddi yardıma gereksinim duyan devre mensuplarına veya onların ailelerine (eş ve çocuklarına), önceden oluşturulmuş ve bütün üyelerin bilgisine sunulmuş ilkeler çerçevesinde yardım etmek,
5.4. Üyelerin sosyal ihtiyaçlarını karşılamak ve birlikte vakit geçirme (emeklilik döneminde yalnız kalmasını önleyici) fırsatları oluşturmak,
5.5. Üyelerin ekonomik durumlarını geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak veya bu kapsamdaki çalışmalara destek olmak,
5.6. Üyeler ve üyelerin aile fertlerinin sosyal ve kültürel gelişimlerini artırmaya yönelik porgramlar hazırlamak ve uygulamak,
5.7. Bir sivil toplum örgütü olarak bütçesinin durumuna göre sosyal sorumluluk projeleri hazırlamak ve uygulamak veya sosyal sorumluluk projelerine destek vererek ülkemiz insanının mutlululuğuna katkı sağlamak,
5.8. Bütçesinin durumuna göre veya 1985 devresi mensupları arasında ortak organizasyonlarla vatandaşlarımızın eğitimine katkı sağlamak,
5.9. Bütün bu amaçların hayata geçirilmesi için üyelerin tamamını (hayatını kaybetmiş olanlar dahil) kapsayan, sürekli ve güvenilir, alternatifli, herkesin birbirini bulabileceği, birbirine duygu ve düşüncelerini aktarabileceği ve acil haberleri teknolojinin imkân verdiği en kısa zamanda herkese ulaştırabilecek bir iletişim platformları kurmak ve işletmektir.
MADDE 6 DERNEĞİN GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA KONULARI:
6.1. 1985 devresi mensuplarının nerede bulundukları araştırıp bulunur, iletişim kurulur, tüm devre mensuplarının birbirinden haberdar olabileceği imkânlar oluşturulur.
6.2. İnternet ortamından faydalanarak devre mensuplarının birbirleri ile buluşmalarını sağlayacak paltformlar oluşturulur.
6.3. 1985 Devresi adına bilgilerin tutulabileceği, korunabileceği, üyelerin sürekli takip edebilecekleri WEB sitesi oluşturulur.
6.4. Üyeler ve devre mensupları arasında iletişimi çeşitlendirmek, sanal ortamlara göre daha kalıcı bilgilendirme ortamı oluşturmak için belirli periyotlarla dergi veya bülten yayınlanabilir.
6.5. Yemek, piknik, sohbet toplantıları gibi toplu faaliyetler düzenleyerek devre mensuplarının bir araya gelmeleri için fırsatlar oluşturulur.
6.6. Müzik gurubu, el sanatları çalışma gurubu kurmak; tiyatro, sinema ve konserlere toplu bilet almak; konferans gibi bilgilendirme toplantıları, yurt içinde ve yurt dışında turistik geziler düzenlemek gibi faaliyetlerle 1985 Devresi mensuplarının kültürel gelişimlerine olanak sağlanır.
6.7. Bir ve beraber olma alışkanlığını artırmak amacıyla doğa yürüyüşü, spor müsabakaları, briç, satranç turnuvaları gibi etkinlikler düzenlenebilir.
6.8. Üyelerin ve devre mensuplarının ekonomik durumlarının desteklenmesi için tedbir alınır. Bunun için devre mensuplarının, biri birilerinin ekonomik durumlarından haberdar olmasına imkân sağlayan ortamlar oluşturulur.
6.9. Ülkede yeni gelişen ekonomik meşguliyet alanlarından tüm üyeler haberdar edilir.
6.10. 1985 Devresi mensuplarının günlük yaşamını olumlu veya olumsuz etkileyen gelişmeler, yeni çıkan yasal düzenlemeler hakkında dikkat edilecek hususlar ile ilgili bilgilendirme ve uyarılarda bulunur.
6.11. 1985 Devresi mensuplarının mutluluk ve acılarının paylaşılması, acı günlerinde yalnız kalmamaları için tedbir alınır. Bu tür durumlarda, diğer mensupların zamanında ve yeterli bilgi sahibi olmaları sağlanır.
6.12. Başta hayatını kaybetmiş olan 1985 Devresi mensuplarının aileleri olmak üzere, her ne sebeple olursa olsun maddi bakımdan muhtaç duruma düşmüş devre mensuplarına maddi veya aynî yardım sağlanır.
6.13. Çeşitli sebeplerle hayatını kaybetmiş 1985 Devresi mensuplarının hayatta kalan anne, babaları, eş ve çocukları ziyaret edilir, iletişim içinde bulunulur, durumlarını takip edilir, ihtiyacı olanlara yardım sağlanır, toplu faaliyetlere davet edilerek birliktelik sürdürülür.
6.14. Dernek bütçesinin durumuna göre öğrenim bursu verilir. Bu maksatla, bir yönerge hazırlanır. Genel Kurulda onaylandıktan sonra ilan edilir ve WEB sitesinde yayınlanır.
6.15. Şehit 1985 Devresi mensuplarının anne, baba, eş ve çocuklarına özel günlerde manevi destekte bulunulur, bu maksatla özel günlerde (Anneler Günü, Babalar Günü, Şehadet Günü) anma etkinliği düzenlenir, günün anlamına uygun hediyeler verilir/gönderilir.
6.16. Düğün, cenaze, açılış gibi sosyal olaylarda Dernek adına çelenk gönderilir.
6.17. Derneğin amaçlarını ve bu amaçlarına yönelik görevlerini yerine getirebilmek için yasalar çerçevesinde üye ödentileri ve bağış toplayarak maddi varlık oluşturulur. Maddi varlığın toplanması için banka hesabı açtırılır.
6.18. Yurt dışındaki dernek ve kurumlardan maddi yardım alınabilir.
6.19. Dernek faaliyetlerinin gerektirdiği maddi imkânları temin etmek amacıyla gerekirse ticari işletmeler kurmak ve dernek faaliyetleri için Fon oluşturmak, Dernek yukarıdaki faaliyetlerde kullanmak veya genel giderleri karşılamak amacıyla genel hükümlere dayanarak sermayesinin en az % 51’i derneğe ait olan şirket kurabilir veya kurulmuş şirketlere ortak olabilir.
6.20. Üyelerin ve ailelerinin sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için Dernek Genel Kurulunun onayı ile sosyal tesisler açılabilir.
6.21. Dayanışma duygusunu güçlendirmek için üyelerin kısa süreli ihtiyaçlarının karşılanması maksadıyla “Sandık” kurulabilir.
6.22. Bütün gelirler ve giderlerin kayıtları şeffaflık ilkesi çerçevesinde titizlikle tutulur. Her yılın sonunda müteakip yılın bütçesi hazırlanmak suretiyle gelir ve gider planlaması yapılır. Yapılan bütçeye göre icraat yapılır.
6.23. Gençlerin alkol, uyuşturucu ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan korunması amacıyla konferanslar düzenlenir, üyelerinin, varsa kötü alışkanlıklarından kurtulması için destek sağlanır.
6.24. İçişleri Bakanlığı (www.içişleri.gov.tr) ve Dernekler Daire Başkanlığının (www.dernekler.gov.tr) internet sitelerinde yayınlanan desteklenecek proje konuları incelenir. Bu konularla ilgili projeler hazırlanabilir.
6.25. Altıncı maddede belirtilen amaçlar doğrultusunda aynı amaçları taşıyan, yurt içi ve yurt dışındaki diğer dernek ve vakıflarla, Genel Kurul tarafından karar alınmak koşuluyla işbirliği yapılabilir.
6.26. Genel Kurul tarafından karar alınmak koşuluyla, aynı amaçları taşıyan başka derneklerle federasyon kurulmasına veya platform oluşturulmasına katılabilir.
6.27. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının eğitim gördüğü ilk ve orta dereceli okullarda eğitim ortamının iyileştirilmesi ve öğrencilerin ders dışı faaliyetlerinin desteklenmesi için ilgili kurumlarla ortak projeler gerçekleştirebilir veya projelere destek sağlayabilir.
6.28. İzin alınmak koşuluyla öğrenci yurdu açılabilir.
6.29. İlgili yasalar çerçevesinde, kimsesiz insanlar için sığınma evi, yaşlılar için yaşlı bakımevi, spor/hobi alanı açılabilir.
6.30. Dernek yukarıda sıralanan görevleri yerine getirmek için yerleşim yeri tesis edebilir, yerleşim yeri için büro eşyası temin (aynî bağış veya satın alma yoluyla) edebilir, personel istihdam edebilir.
MADDE. 7. ÜYELİK:
7.1. DERNEĞE ÜYE OLMA KOŞULLARI:
7.1.1. 1985 devresi mensubu, fiil ehliyetine (ergin olma, ayırt etme gücüne sahip olma, kısıtlı olmama) sahip her kişi, asil üye olmak için müracaat etme hakkına sahiptir.
7.1.2. Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) aleyhine işlenmiş suçlardan dolayı vatandaşlıktan çıkarılanlar, T.C. Anayasası'nın Başlangıç ve Birinci Kısım (Genel Esaslar) hükümleri aleyhine ve ağır mahiyette yüz kızartıcı suç işlediği mahkeme kararı ile sabit olanlar ve daha önce derneğin yetkili kurullarının kararı ile ihraç edilmiş olanlar derneğe üye olamazlar.
7.1.3. Üyelik için yazılı müracaat zorunludur.
7.1.4. Derneğe üye olmak için başvuru yapanların, bu tüzükte belirtilen derneğin amaç, görev ve faaliyet konularını benimsediği kabul edilir.
7.2. DERNEK ÜYELERİNİN HAKLARI:
7.2.1. Dernek Üyeleri dernek organlarının teşkili için yapılacak seçimlerde aday olabilir ve seçilebilirler.
7.2.2. Bütün Üyeler Dernek Genel Kurulu üyesidir. Ayrıca, şube açılmış ve şube taşkilatlanmasına geçilmişse, şubeye kayıtlı olan üyeler Şube Genel Kurulu üyesidirler. Dernek içi seçimlerde oy verirler ve seçme hakkını kullanırlar. Oy verme hakkı, üyenin bizzat kendisi tarafından kullanılır.
7.2.3. Dernek toplantılarına, çalışmalarına ve üyesi seçildikleri birimin çalışmalarına katılırlar, düşüncelerini bildirirler.
7.2.4. Dernek ile ilgili bilgi talep ederler.
7.2.5. Dernek Yönetim Kuruluna (veya şube yönetim kuruluna) yazılı olarak ayrılma isteğini bildirmek suretiyle dernek üyeliğinden ayrılabilir.
7.2.6. Üyenin üyelik hakları kısıtlanamaz.
7.2.7. Her Üye, dernek yürütme organlarının kararlarına karşı Genel Kurula itiraz etme, yasalara ve derneğin tüzüğüne aykırı olan Genel Kurul kararlarına karşı dava açma hakkına sahiptir.
7.3. DERNEK ÜYELERİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE GÖREVLERİ:
7.3.1. Her Üye Derneğe (veya bağlı olduğu şubeye) üyelik ödentilerini ödemeyi taahhüt eder. Üyeler, üye olarak kaldıkları sürece üyelik aidatlarını ödemek zorundadır. Ödeme, bu tüzüğün 11.3.2’nci Maddesinde belirtilen esaslara göre yapılır.
7.3.2. Üyeler derneğin düzenine uyarlar. Genel Kurulun belirlediği organlarca yürütülen çalışmalara katılmaya gayret ederler.
7.3.3. Derneğin amaçları doğrultusunda tanıtım çalışmalarına katılır. Dernek amaçlarının gerçekleştirilmesine yönelik faaliyetlere katkı sağlar.
7.3.4. Derneğin ilkelerini, yıllık ve kurumsal programını, Genel Kurul kararlarını, iş ve işlemlerini, ulusal ve uluslararası çalışma, plan ve hizmetlerini, her türlü olanaktan yararlanarak diğer üyelere duyurur.
7.3.5. Görev aldıkları dernek veya şube organlarının toplantılarına ve çalışmalarına katılır, kendilerine verilen görevleri yerine getirir.
7.3.6. Dernekte veya derneğin üstlendiği kamu hizmetlerinde aldıkları görevleri yerine getirmekle ve görevden ayrılırken hizmetin gerektirdiği devir işlemlerini eksiksiz yapmakla yükümlüdür.
7.3.7. Derneğin görev alanına giren sorunları ve bu sorunlarla ilgili görüşlerini derneğin yetkili organlarına iletir.
7.3.8. Çevresinde sevilen, güven duyulan ve etkin olan yardımsever yurttaşlar olarak örnek olmaya çalışırlar.
7.3.9. Derneğe gelir sağlanmasına katkı yapar.
7.3.10. Derneğin düzenlediği ve çağrılı oldukları eğitim çalışmalarına katılır. Derneğin vakar ve önemine yakışır basiret ve özen içinde bulunur.
7.3.11. İlgi alanlarına ve mesleklerine uygun oda, sendika, dernek, kooperatif ve vakıf gibi kurum ve kuruluşlarda çalışmalara katılır. Bu çalışmalar hakkında yetkili kurulları bilgilendirirler.
7.3.12. Dernek yetkili kurullarınca verilen temsil görevini yerine getirirler. Derneği temsil ettikleri kuruluşların çalışmalarında derneğin haklarını korurlar, söz konusu çalışmalarla ilgili derneğin yetkili organlarına bilgi verirler.
7.4. ÜYELİK BAŞVURUSU, ÜYELİĞE KABUL VE KAYIT:
7.4.1. Derneğe üyelik başvurusu ve başvurunun sonuçlanmasına kadar olan tüm işlemler, Dernek Yönetim Kurulu tarafından yürütülür (Şube teşkilatına geçilirse üye kayıt işlemleri, şubeler tarafından yerine getirilir).
7.4.2. Derneğe üye olmak isteyen kişi, Dernek Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş başvuru belgesini doldurarak Dernek Yönetim Kuruluna, şahsen veya posta ile ulaştırmak suretiyle başvurusunu yapar. Derneğe üye olmada gönüllülük esastır. Bu nedenle her kişi üyelik müracaatını kendisi yapar.
7.4.3. Üye başvuru belgesindeki "Kişisel Bilgiler", "Dernek Bilgileri" ve diğer başvuru bölümleri, başvuran tarafından eksiksiz doldurulur. Eksik doldurulmuş belgeler tamamlatılır.
7.4.4. Dernek Yönetim Kurulu tarafından başvuru yapan kişilerin durumu incelenir ve otuz gün içinde karara bağlanarak başvuru sahibine bildirilir.
7.4.5. Üyelik başlangıç tarihi, üyeliğin kabul edilidiği Dernek Yönetim Kurulu karar tarihidir.
7.4.6. Dernek Yönetim Kurulu tarafından, üyelik müracaatları kabul edilen kişilere, üyeliklerinin gerçekleştiği e-posta veya posta yoluyla yazılı olarak bildirilir.
7.4.7. Üyeliğin kabulünden sonra, yeni üyeler üye kayıt defterine ve İl Dernekler Biriminin internet sitesinde yer alan DERBİS sisteminin üye kayıt bölümüne girilir.
7.4.8. Dernek Yönetim Kurulu tarafından, üyelere, üyeliklerinin gerçekleşmesinden sonra “Üyelik Beraatı” düzenlenir ve ilk fırsatta verilir.
7.4.9. Herhangi bir üyenin, üyeliği, üyeliğin kabul edildiği yönetim kurulu karar tarihinde başlar. Her türlü hak ve yükümlülükler de bu tarihte başlar.
7.5. ÜYELİĞE İTİRAZ VE İTİRAZA YAPILACAK İŞLEMLER:
7.5.1. Dernek Yönetim Kurulu tarafından üyeliğe kabul edilen kişilerin isim listesi, diğer üyelerin tamamının görebileceği şekilde (tercihan web sitesinin ana sayfasında) askıya çıkarılır. Liste on beş gün süreyle askıda kalır.
7.5.2. Üyeler, askı süresi içinde Dernek Yönetim Kuruluna, askıda ismi bulunan yeni üyelerin, üyeliklerine itirazlarda bulunabilirler.
7.5.3. Dernek Yönetim Kurulu, kendisine yapılan itirazları otuz gün içinde karara bağlar ve ilgililere bildirir.
7.5.4. Dernek bünyesinde şubeler açılmışsa, üye kayıt işlemleri şubeler tarafından yapılacaktır. İlk itiraz merci de şube yönetim kurulları olacaktır. Şube yönetim kurullarının kararlarına karşı, Dernek Yönetim Kuruluna itiraz başvurusu yapılabilir. Dernek Yönetim Kurulu, kendisine yapılan itiraz başvurusunu otuz gün içinde değerlendirerek ilgili kişi ve şube yönetim kuruluna bildirir.
7.5.5. Dernek Yönetim Kurulu kararına karşı Dernek Genel Kuruluna itiraz edilebilir. Dernek Genel Kurulunca verilen kararlar kesindir. Ancak şubedeki üyelerin üyelikten çıkarılmasına şube yönetim kurulu karar verir. Şube yönetim kurulu kararına itiraz halinde önce şube genel kurulu karar verir, bu karara da itiraz edilmesi halinde, nihai karar genel merkez genel kurul tarafından verilir.
7.6. ONURSAL ÜYELİK:
7.6.1. 1985 devresi mensuplarının okullarda yetişmesine katkıda bulunan ve hala birlikte olma gayreti gösteren öğretmen ve idareciler, çeşitli vesilelerle hayatını kaybetmiş 1985 Devresi mensuplarının anne, baba ve kardeşleri ile Derneğin faaliyetlerine katkıda bulunma veya söz konusu faaliyetlerde birlikte olma arzusu içinde olan gerçek ve tüzel kişiler, yazılı olarak talep etmeleri halinde yönetim kurulu kararıyla onursal üye olabilirler
7.6.2. Onursal üye olarak kayıt edilen gerçek ve tüzel kişilerin üyeliği, kaydı takip eden ilk Dernek Genel Kurulu toplantısında, Genel Kurulun onayına sunulur.
7.7. ÜYE YAZIMLARI VE BİLGİLERİN GENEL MERKEZDE TOPLANMASI (DERNEK BÜNYESİNDE ŞUBE AÇILMIŞSA)
7.7.1. Dernek bağlı olarak şubeler açılmışsa, üye kayıtları şubeler tarafından yapılır. Şubelerce, bu tüzükte belirlenen kurallara uyularak yapılan kayıtlar bilgisayar ortamına aktarılarak dernek merkezinde toplanır.
7.7.2. Dernek merkezinde üye genel kütüğü oluşturulur.
7.8. ÜYELİKTE YER ŞARTI (DERNEK BÜNYESİNDE ŞUBE AÇILMIŞSA):
7.8.1. Birden çok şubede üye olunamaz. Üyeler, yazılı oldukları şubenin Genel Kurulunda seçme seçilme haklarını kullanabilir ve kayıtlı oldukları şubeden Dernek Genel Kuruluna delege seçilebilir.
7.8.2. Üyenin yer değiştirmesi: Sürekli oturduğu yeri veya işini nakleden üyeler taşındığı yerin adresini, kayıtlı olduğu şube yönetim kuruluna bildirir. İlgili Şube yönetim kurulu, yazılı bildirim üzerine üye kaydının, üyenin gittiği yerin şubeye aktarılmasını ve Dernek Yönetim Kuruluna bildirilmesini sağlamakla görevlidir.
7.9. KİMLİK BELGESİ:
Dernek Yönetim Kurulunca Dernek Kimlik Belgesi belirlenebilir. Kimlik belgeleri Dernek Ynt. Krl. Bşk.lığı veya ilgili şube başkanlığı aracılığı ile üyelere teslim edilir. Üyeler, dernekle ilgili her türlü işlemlerde kimlik belgesini kullanır.
7.10. ÜYELİĞİN SONA ERMESİ:
7.10.1. Dernek üyeliğin sona ermesi “kendiliğinden” ya da “çıkma” ya da “çıkarılma” yoluyla gerçekleşir.
7.10.2. Üyeliğin kendiliğinden sona ermesi: Üye olan kişinin üyelik için bu tüzükte veya yasada yazılı nitelikleri ortadan kalkmışsa üyelik kendiliğinden sona erer. Üyeliği kendiliğinden sona erenlerin üyelikleri ve varsa borçları, Dernek Yönetim Kurulu tarafından silinir. Üyelikten çıkış tarihi, üyelik niteliğinin sona erdiği tarihtir.
7.10.3. Üyelikten çıkma:
7.10.3.1. Her üye istediği zaman üyelikten çıkma hakkına sahiptir. Üyelikten çıkmak isteyen üye, Dernek Yönetim Kurulu Başkanlığına yazılı dilekçe ile bu isteğini bildirir. Yönetim Kurulu bu talebi kabul eder ve üyeliği siler. Şubeye kayıtlı olan üyeler, şube yönetim kuruluna yazılı olarak bildirmek kaydıyla üyelikten ayrılır.
7.10.3.2. Üyelikten çıkış tarihi, üyelikten çıkma isteğinin bildirildiği tarihtir.
7.10.3.3. Üyelikten çıkan kişiler, üyelikten çıktığı zamana kadar olan ödentilerini ödemek zorundadır. Bu zorunluluk, eşitlik ilkesine sadakatin gereği olarak kabul edilir.
7.10.4. Üyelikten çıkarılma:
7.10.4.1 Üyelikten çıkarılma, bu tüzükte belirtilen gerekçelere veya gerekçelerden birine dayanılarak Dernek Yönetim Kurulunun önerisi ve Genel kurulun kararı ile üyeliğe son verilmesidir. Şubeye kayıtlı bulunan üyelere, şube yönetim kurulunun önerisi üzerine şube genel kurulu karar verir, itiraz halinde nihai kararı genel merkez genel kurulu karar verir.
7.10.4.2. Üyelikten çıkarılan kişi, çıkarılma işlemi öncesinde oluşan borçlarını ödemek zorundadır.
7.10.4.3. Üyelikten çıkarılan kişi, derneğe daha önce ödediği aidatlarını geri isteyemez.
7.10.4.4. Aşağıda belirtilen hallerde üyelikten çıkarma işlemi başlatılır.
7.10.4.4.1. Bir üyenin başvurma belgesinde yanlış bilgi verdiği, üyeliğe yazımı sırasında, ilgili kanunların ve bu Tüzüğün öngördüğü nitelikleri taşımadığı ya da bu niteliklerini sonradan yitirdiği anlaşılmışsa.
7.10.4.4.2. Bir üyenin Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi şahsiyetine karşı aşağılama, küfür etme eyleminde bulunduğu veya daha önce bu tür eylemlerde bulunduğu tespit edilmişse.
7.10.4.4.3. Bir üyenin hırsızlık, haksız kazanç sağlama, aldatma ve rüşvet suçlarını işlediği mahkeme kararıyla sabit ise veya üye olmadan önce bu tür suçlardan dolayı mahkûmiyet aldığı öğrenilmişse.
7.10.4.4.4. Bir üyenin kasıtlı olarak bu Tüzüğe aykırı harekette bulunduğu ve bu davranışında ısrar ettiği tespit edilmişse.
7.10.4.4.5. Bir üyenin kasıtlı olarak derneğin amaçları doğrultusunda yapılan faaliyetleri engellediği ve bu davranışında ısrar ettiği tespit edilmişse.
7.10.4.4.6. Bir üye aralıksız olarak iki yıldan fazla aidatlarını ödememişse, Yönetim Kurulu tarafından uyarılmasına karşın müteakip iki yıl içerisinde ödentisini vermemekte direnmişse ve bu eylemin zorunluluktan kaynaklanmadığı tespit edilmişse.
7.10.4.5. Bir üyenin yukarıda belirtilen eylemlerden birini veya birkaçını yaptığının öğrenilmesi üzerine, Yönetim Kurulu tarafından, iki Genel Kurul üyesinden (tercihen hakkında inceleme yapılması istenecek kişi ile aynı ilde ikamete eden) durumun incelenmesi istenir. Görev doğrultusunda konu incelenir ve en geç on beş gün içinde Yönetim Kuruluna rapor edilir.
7.10.4.6. Yönetim Kurulu üyeden yazılı olarak bilgi ister. Bu yazı, Yönetim Kurulunca belirlenen (en az onbeş gün) zaman içinde yanıtlanmazsa ya da verilen yanıt geçerli ve yeterli görülmezse Yönetim Kurulu, ilk genel kurul toplantısında o üyenin üyelikten çıkarılmasını teklif eder.
7.10.4.7. Dernek Genel Kurulu, Yönetim kurulu tarafından teklif edilen üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir.
7.10.4.8. Üyelikten çıkarma kararı kesinleşince durum, Dernek Yönetim Kurulunca ilgiliye ve varsa kayıtlı olduığu şube yönetim kuruluna bildirilir.
7.10.4.9. Yargı organlarının kararlarına uyularak adı silinenler için de Dernek Yönetim Kurulu aynı işlemi yapar.
7.10.4.10. Dernekteki görevini kötüye kullandığı mahkeme kararı ile sabit olanlar mahkeme kararının kesinleşmesi ile üyelik haklarını kaybederler.
7.11. ÜYE YAZIMINDA TÜZÜĞE AYKIRI DAVRANANLAR:
7.11.1. Üye yazımlarında başkası adına üye başvuru belgesi düzenleyenler, başkasının imzasını taklit edenler, gerçek dışı beyanda bulunanlar, sahte belge düzenleyenler, üyelerin kayıtlarını usulsüz olarak silenler, üyeleri kendi istekleri dışında ayrılmış gösterenler, uygulama esaslarına aykırı davrananlar hakkında ivedi olarak disiplin kovuşturması yapılır.
7.11.2. Yukarıda yazılan suçları işlediği disiplin kovuşturması sonucu saptanan üyeler ve personel hakkında, disiplin cezalarının uygulanması yanında, Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulur.
MADDE. 8. DERNEĞİN ORGANLARI, GÖREV VE YETKİLERİ:
8.1. DERNEK ORGANLARI:
Dernek organları Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu’dur.
8.2. GENEL KURUL:
8.2.1. Genel Kurul Derneğin en yüksek ve en yetkili organıdır. Derneğin kayıtlı üyelerinden (asil üyeler) oluşur.
8.2.2. Derneğe bağlı şubeler açılması halinde, Dernek Genel Kurulu, şubeler tarafından belirlenen delegeler ile Dernek Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu asil ve yedek üyelerinden oluşur.
8.2.3. Genel Kurulun görev ve yetkileri:
8.2.3.1. Dernek organlarının (Dernek Başkanı, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu) asil ve yedek üyelerini belirler.
8.2.3.2. Dernek Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu ile varsa diğer organların faaliyetlerini denetler. Gerekirse haklı sebeplere dayanarak organların görevden alınmasına karar verebilir.
8.2.3.3. Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulunun ibrasını karara bağlar.
8.2.3.4. Dernek bütçe tasarısını görüşür, bütçeyi onaylar, toplanılmayan yıl için Yönetim Kuruluna veya Genel Kurul üyeleri arasından bu maksatla seçeceği bir komisyona bütçe hazırlama ve onaylama yetkisi verir.
8.2.3.5. Derneğin görev, ufuk ve amaçları ile ilgili genel politikalarını belirler.
8.2.3.6. Dernek tüzüğünü değiştirmek konusundaki tasarıları karara bağlar.
8.2.3.7. Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda Dernek Yönetim Kuruluna yetki verir.
8.2.3.8. Üyelikten çıkarma önerilerini karara bağlar.
8.2.3.9. Derneğin feshi ve tasfiyesine karar verir.
8.2.3.10. Ticari işletmeler kurma, sosyo-kültürel tesisler kurma veya kurulu olanlara ortak olma gibi hususlarda karar verir.
8.2.3.11. Yönetim Kurulunca getirilen diğer teklifleri inceleyip karara bağlar.
8.2.3.12. Mevzuatta ve dernek tüzüğünde Genel Kurulca yapılması öngörülen diğer görevleri yerine getirir.
8.2.3.13. İhtiyaç duyulduğunda Yönetim Kurulunun teklifi ile diğer ihtiyari organların kurulmasına karar verir. Bu organların üyelerini seçer.
8.2.3.14. Dernek üyeleri (asil üye) tarafından, dernek organlarının veya Genel Kurulun kararlarına yapılan itirazları görüşür ve karara bağlar. Bu kararla dernek içi iç denetim yolları tüketilmiş olur.
8.2.3.15. Üye giriş ücreti ve üye aidatlarının miktarını belirler.
8.2.3.16. Dernek Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu başkan ve üyelerine ücret ödenip ödenmeyeceğine, ödenecekse ücretin miktarına karar verir.
8.2.3.17. Dernek Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerine, dernek hizmetlerini yürütmek için görevlendirilen üyelere ödenecek gündelik ve yollukların miktarını belirler.
8.2.3.18. Dernek Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan çeşitli konulara ilişkin yönergeleri görüşür, karara bağlar.
8.2.3.19. Aynı amaçları taşıyan diğer dernek, vakıf veya diğer sivil toplum kuruluşları ile ortak platform oluşturma veya federasyon kurma konularında karar verir.
8.2.3.20. Yönetim Kurulu veya üyeler tarafından verilen önergeleri görüşür ve karara bağlar.
8.2.4. Genel Kurulun Toplanması:
8.2.4.1. Genel Kurul, olağan olarak iki yılda bir Kasım ayında toplanır.
8.2.4.2. Genel Kurul toplantıya Yönetim Kurulu tarafından çağrılır. Yönetim Kurulu Genel Kurul toplantısı için bir karar alır. Toplantı çağrısı bu karara dayalı olarak olağan toplantı zamanından en az on beş gün önce, üyelere mektup veya elektronik posta yoluyla duyurulur, web sitesinde yayınlanır. Yönetim Kurulu Başkanı veya Yönetim Kurulu üyelerinden biri, tek başına Genel Kurul çağrısı yapamaz.
8.2.4.3. Toplantı duyurusunda toplantının hangi tarihte, hangi saatte, nerede yapılacağı ve gündem konuları mutlaka belirtilir. Ayrıca ilk tarih ve saatte çoğunluğun sağlanamaması halinde, ilk toplantı gününden en az bir hafta sonra veya en geç altmışıncı gün olacak şekilde ikinci toplantı tarih ve saati belirtilir.
8.2.4.4. Genel Kurul üyelerin veya delegelerin salt çoğunluğu ile toplanır. Eğer gündem, tüzük değişikliği ya da derneğin feshi konularını içeriyorsa Genel Kurul üyelerin üçte iki çoğunluğu ile toplanır.
8.2.4.5. Toplantı çağrısında belirtilen birinci günde gerekli çoğunluk sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantıda, toplantı gündeminde tüzük değişikliği veya derneğin feshi konuları bulunsa bile birinci gün için belirtilen çoğunluk aranmaz. Ancak katılan üye sayısı, Yönetim Kurulu ile Denetim Kurulları üye tam sayısının iki katından aşağı olamaz.
8.2.4.5. Genel Kurul, ihtiyaç duyuldukça olağanüstü olarak da toplantıya çağrılabilir. Olağanüstü çağrı usulü:
8.2.4.5.1. Olağanüstü toplantı yapma kararı doğrudan Yönetim Kurulu tarafından alınabilir.
8.2.4.5.2. Olağanüstü Genel Kurul toplantısı kararı dernek üyelerinin beşte birinin yazılı başvurusu üzerine veya denetim kurulunun yazılı isteği üzerine de alınabilir. Dernek üyeleri veya denetim kurulu tarafından yapılan olağanüstü toplantı isteğinde, görüşülmesi istenen konular belirtilir. Bu durumda Genel Kurulu toplantıya çağırma görevi Yönetim Kuruluna aittir. Yönetim Kurulu bu görevi 30 gün içinde yerine getirmekle yükümlüdür. Eğer Yönetim Kurulu bu süre içinde olağanüstü toplantı çağrısını yapmazsa Denetim Kurulu üyeleri veya Genel Kurul üyelerinden biri ilgili sulh hâkimine başvurabilir ve sulh hâkiminin görevlendireceği üç üye tarafından olağan üstü Genel Kurul çağrısı yapılır.
8.2.4.5.3. Olağanüstü Genel Kurul çağrısı Denetim Kurulu veya Genel Kurul üyeleri tarafından yapıldığı zaman, toplantı gündemi toplantıya çağıranlar tarafından belirlenir. Toplantı masrafları dernek bütçesinden karşılanır.
8.2.4.6. Genel Kurul toplantılarına toplantının yapıldığı sırada derneğin asil üyesi olan kişiler, eğer açılmışsa şube Genel Kurulları tarafından seçilmiş delegeler ile Dernek Genel Merkezi organlarının üyeleri katılır. Dernek Yönetim Kurulu Genel Kurul çağrısını tüm üyelere duyurmakla yükümlüdür.
8.2.4.9. Toplantı, çoğunluk sağlanamaması dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa bu durum geri bırakma nedenleri de belirtilmek suretiyle toplantı çağrısının yapıldığı yöntemle üyelere duyurulur. Geri bırakılma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde ikinci toplantının yapılması zorunludur. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
8.2.4.10.Çoğunluk sağlanamaması nedeniyle geri bırakılan toplantı bir daha geri bırakılamaz.
8.2.4.11. Dernek Yönetim Kurulu tarafından yapılan Genel Kurul çağrılarının belgeleri söz konusu çağrılara yapılabilecek itirazlar için saklanır.
8.2.5. Genel Kurul toplantısı yapılış usulü:
8.2.5.1. Dernek Genel Kurul toplantıları ilanda belirtilen gün, saat ve yerde yapılır. Genel Kurul toplantısına katılacak üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki (Hazırun Cetveli) adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Toplantıya katılanların sayısı, bu liste üzerinden tespit edilip, bir tutanağa bağlanır. Bu tutanakta toplantı için gerekli çoğunluğun bulunup bulunmadığı açıkca belirtilir.
8.2.5.2. Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından, tutanak okunmak suretiyle, eğer yeterli çoğunluk varsa toplantının açıldığı, aksi halde toplantının geri bırakıldığı açıklanır.
8.2.5.3. Toplantının açılmasından sonra ilk olarak Genel Kurul toplantısını yönetmek üzere divan kurulu seçilir. Divan kuruluna bir başkan, yeteri kadar başkanvekili ve yazman seçilir. Divan kurulu seçimleri açık oyalama ile yapılır. Toplantının yönetimi ve güvenliğin sağlanması Divan Başkanının sorumluluğundadır.
8.2.5.4. Divan kurulu yerini aldıktan sonra, başkan tarafından, Dernek Yönetim Kurulunca hazırlanmış gündem maddeleri okunur, Genel Kurul üyelerine, toplantı salonunda hazır bulunan üyelerin teklif edeceği konuların da gündeme alınabileceği hatırlatılır. Müteakiben Genel Kurul saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasına davet edilir. Saygı duruşu ve istiklal marşından sonra gündem maddelerine geçilir.
8.2.5.5. Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Genel kurulda hazır bulunan üyeler tarafından önerilen konuların gündeme alınması Divan Kurulu tarafından genel kurulun oyuna sunulur, kabul edilenler gündeme alınır. Ancak, toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
8.2.5.6 Olağanüstü Genel Kurul toplantılarının gündemi toplantıya duyulan ihtiyaca göre düzenlenir.
8.2.5.7. Gündem konularının görüşülmesi aşamasında, konunun ilgili olduğu organa veya önerge sahiplerine, genel görüşme sırasında üyelere ve eleştirileri cevaplamak üzere Yönetim Kuruluna söz verilir. Söz verilen üyelere sadece ne kadar zaman kullanabileceği hususunda bir sınırlama konulabilir. Genel Kurul toplantısı sırasında, zamanın uygun kullanılması Divan Kurulu tarafından sağlanır.
8.2.5.8. Gündem konularının görüşülmesini müteakip yönetim ve denetim kurulunun ibrası ve verilen diğer önergeler için oylama yapılır. Oylama, Divan Kurulu Başkanı’nın talebi ile el kaldırma usulü ile yapılır.
8.2.5.9. Yönetim Kurulu ve denetim kurulu üyeleri kendilerinin ibralarına ilişkin kararlarda oy kullanamaz.
8.2.5.10. Seçim bu tüzüğün ilgili maddesinde belirtildiği şekilde yapılır ve sonuçları tutanakla tespit edilerek Genel Kurul üyelerine sözlü olarak ilan edilir.
8.2.5.11. Divan kurulu, yapılan görüşmeler ve alınan kararları tutanağa geçirir. Tutanak Divan Kurulu üyelerinin tümü tarafından imzalanarak Dernek Yönetim Kuruluna verilir.
8.2.5.12. Karar yeter sayısı:
8.2.5.12.1. Genel Kurul toplantılarında tüzük değişikliği ve derneğin feshi dışındaki tüm konularda, uygulanacak karar yeter sayısı toplantıya katılan üye sayısının yarısından bir fazlasıdır.
9.2.5.12.2. Tüzük değişikliği ve derneğin feshine ilişkin karar yeter sayısı toplantıya katılan üye sayısının üçte ikisidir.
9.2.6. Seçim yapılması ile ilgili hususlar:
9.2.6.1. Olağan Genel Kurul toplantılarının en önemli gündem konusu bir sonraki dönemde görev yapacak yönetim kurulu ve denetim kurulu ve eğer varsa diğer organların üyelerinin seçilmesidir.
8.2.6.2. Dernek organlarının üyelerinin seçimi ‘gizli oy - açık tasnif’ ilkesine göre yapılır.
8.2.6.3. Seçim yöntemi:
8.2.6.4.1. Seçim aşağıda belirtilen yöntemlerden birine göre yapılır. Hangi yöntemin kullanılacağı toplantının açıldığı sırada, Divan Kurulu Başkanının daveti üzerine Genel Kurulda yapılacak oylama ile belirlenir.
8.2.6.4.1.1. Birinci Yöntem (Blok Liste Yöntemi): Bu yönteme göre listeler oylanır. Yönetim Kuruluna aday olan üye/üyeler, kendi yönetim kurulu üye listesini/listelerini (yedekler dâhil), Denetim Kuruluna aday olan üye/üyeler kendi üye listesini/listelerini (yedekler dâhil) oluştururlar. Yapılan oylama sonucunda, geçerli oyların yarısından bir fazlasını alan liste seçimi kazanmış sayılır. Eğer seçime ikiden fazla liste girmişse, en fazla oyu alan liste kazanmış sayılır. Seçime tek liste ile girilmişse, aday listesi kullanılan oyların yarısından bir fazlasını almış olmalıdır.
8.2.6.4.1.2. İkinci Yöntem (Çarşaf Liste Yöntemi): Bu yönteme göre adaylar oylanır. Yönetim Kuruluna aday olan üye/üyeler, kendi yönetim kurulu üye listesini/listelerini (yedekler dâhil), Denetim Kuruluna aday olan üye/üyeler kendi üye listesini/listelerini (yedekler dâhil) oluşturabilirler. Bu listelere dâhil olmadığı halde dernek organlarında görev almak isteyen üyeler bu isteklerini ferdi olarak Divan Kuruluna bildirir. Yapılan oylama sonucunda adaylar, en fazla oy alan en başta olmak üzere aldıkları oy sayısına göre sıralanır. Yönetim Kurulu adaylarından ilk yedisi yönetim kurulu asil üyeliğine, müteakip yedisi ise yönetim kurulu yedek üyeliğe seçilmiş sayılır. Denetim Kurulu adaylarından en fazla oy alan üç kişi Denetim Kurulu asıl üyeliğine, müteakip üç kişi ise yedek üyeliğe seçilmiş olur.
8.2.6.4.2. Seçim için aday olma ve adaylık için ön çalışma yapmanın sınırı yoktur. İsteyen her üye gelecek olağan Genel Kurulda aday olmak için istediği zaman çalışmaya başlayabilir.
8.2.6.4.3. Adayların dilekçesi veya blok listeler Genel Kurulda seçim yöntemi ilan edildikten sonra, en geç seçime yarım saat kala Divan Kuruluna teslim edilir.
8.2.6.4.4. Adaylık müracaatları Divan Kurulu Başkanı tarafından Genel Kurul üyelerine duyurulur. Adaylardan talep edenlere projelerini anlatmak üzere söz verilir. Seçime ilişkin söz almak isteyen Genel Kurul üyelerine de söz verilebilir.
8.2.6.4.5. Genel Kurul toplantılarında gizli oyla yapılacak seçimlerde oy verme ve sayım işlemleri Genel Kurul tarafından seçilen divanın sorumluluğundadır. Divan sandık sayısı kadar, üçer üyeden oluşan sayım ve gözetim komisyonunu kurra çekme usulüne göre üyeler arasından belirler.
8.2.6.4.6. Nasıl oy kullanılacağı Divan Kurulu tarafından oy verme düzeni alınarak Genel Kurul üyelerine duyurulur. En azından üyelerin oy kullanma listesini imzalayacağı yer, oy pusulasını alacağı ve dolduracağı yer, oy pusulasını atacağı seçim sandığı hazırlanır.
8.2.6.4.7. İsmi okunan üye resmi makamlarca verilmiş kimliğini ibraz ederek listedeki isminin karşısını imzalar ve oy pusulasını alır. Eğer çarşaf liste yöntemi kullanılıyorsa en fazla seçilen organın asil ve yedek üye sayısı kadar isim yazarak doldurur. Oyunu açık etmeden seçim sandığına atmak suretiyle oyunu kullanır.
8.2.6.4.8. Listedeki isimlerin okunması tamamlanıp, ismi son okunan üye de oyunu kullandıktan sonra, oy verme işleminin tamamlandığı ilan edilir ve sayıma geçilir. Sayım seçim için oluşturulan komisyonun marifetiyle yapılır.
8.2.6.4.9. Genel Kurulun bütün görüşme ve kararlarının tutanakları divan kurulu kâtiplerince tutulur ve divan kurulu üyelerinin tümü tarafından imzalanır. Seçimlerin tutanakları seçimden sonra Divan kurulu tarafından imzalanarak Genel Kurula ilan edilir.
8.2.7. Genel Kurul kararlarına itiraz ve itiraza yapılacak işlemler:
8.2.7.1. Dernek üyeleri dernek organlarınca yapılan iş ve işlemlerle ilgili Dernek Genel Kuruluna itiraz edebiliriler. Genel Kurul yapılan itirazları görüşür ve karara bağlar.
8.2.7.2. Genel Kurul Derneğin nihai karar organıdır. Bu nedenle, dernek organlarınca yapılan işlemlerin itiraz yeri Genel Kuruldur. Dernek organları aleyhine dava açılamaz.
8.2.7.3. Dernek üyeleri Genel Kurulda alınan, yasalar ve dernek tüzüğüne aykırı kararlar aleyhine dava açabilirler. Genel Kurul toplantısına katılmış olan üyeler dava konusu ettikleri karara katılmadıklarını yazdırmış olmalı ve davayı bir ay içinde açmalıdır. Genel Kurula katılmayan üyeler ise dava konusu kararı öğrenmeyi müteakip bir ay içinde dava açabilir. Bu durumda da üç ayı geçmemiş olması gerekir.
8.3. YÖNETİM KURULU:
8.3.1. Yönetim Kurulu derneğin yürütme ve temsil organıdır. Genel Kurul tarafından Genel Kurula katılma hakkı bulunan dernek üyeleri arasından seçilen yedi asil üye ve yedi yedek üyeden oluşur.
8.3.2. Görev süresi iki yıldır.
8.3.3. Yönetim Kurulunun seçimden sonraki ilk toplantısında üyelerden biri Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilir. Ayrıca bir başkan yardımcısı, bir Genel Sekreter ve bir Sayman (Muhasip Üye) seçilir.
8.3.4. Yönetim Kurulunun Uyacağı Yönetim İlkeleri:
8.3.4.1. Şeffaflık: Dernek ile ilgili gelir-gider tablosu başta olmak üzere, tüm işlemlere ilişkin yeterli, doğru ve kıyaslanabilir bilgiyi üyelerin istedikleri zaman öğrenebilecekleri bir ortam oluşturulur. Üyeler tarafından istenen derneğin kurumsal yapısı kapsamındaki bilgiler kısıtlamadan verilir.
8.3.4.2. Hesap verilebilirlik: Dernek yönetimine ilişkin kural ve sorumluluklar açık bir şekilde tanımlanır ve bu sorumlulukları çerçevesinde hareket edilir. Sorumluluklarını yerine getirmekten uzak duran, bu tüzükte yazılı etik değerlere ve yönetim ilkelerine uygun olmayan tutum sergileyen veya tüzükte yazılı kurallara uymayan yürütme organı üyeleri istifa ederler.
8.3.4.3. Sorumluluk: Dernek faaliyet ve hizmetlerinin, ulusal ve uluslararası ilgili mevzuata, kurum içi düzenlemelere, toplumsal ve etik değerlere uygunluğu sağlanır. Derneğin haklarının korunması yönetim kurulu üyelerinin en başta gelen sorumluluğudur. Bu çerçevede dernek adına yapılan yapılması düşünülen faaliyetlerde derneğin öz iradesini hâkim kılmak esas alınır. Bu iradenin var olmadığı bir faaliyete girişilemez.
8.3.4.4. Adalet ve eşitlik: Dernek adına yürütülen faaliyetlerde dinî, felsefî, siyasi görüş veya etnik köken farkı gözetmeksizin üyelere ve üyelerin aile fertlerine karşı eşit ve önyargısız yaklaşım sergilenir. Derneğin her bir üyesi derneğe karşı eşit hak ve yükümlülüklere sahiptir. Dernek Yönetim Kurulu, üyelerin haklarını eşit olarak kullanmalarını ve derneğe karşı yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmelerini sağlamak suretiyle bu konuda oluşabilecek adaletsizliklerin önüne geçmede titiz davranır.
8.3.4.5. Sadakat: Dernekler ile ilgili yasal mevzuata, bu tüzükte yazılı kurallara ve etik değerlere öncelikle Yönetim Kurulu başkan ve üyeleri uyar. Derneğin diğer üyelerinin uymasına önderlik eder.
8.3.4.6. Güvenilirlik: Yönetim Kurulu benzer uygulamalarında standart bir tutum sergilemek, eski karar ve uygulamalarla yeni karar ve uygulamalar arasında süreklilik ilişkisini gözetmek, üyelere ve devre mensuplarına karşı davranışta samimiyeti öne almak suretiyle güvenilirliği sağlar.
8.3.4.7. Kurumsallaşma: Dernek Yönetim Kurulu, Derneğin 1985 devresinin ortak kurumsal organı olduğu anlayışına göre hareket eder. Karar ve uygulamalarında bu esası mutlaka göz önünde bulundurur. Hiçbir koşulda Dernek ve derneğe ait varlıkları üzerinde kendi şahsi varlığı gibi tasarrufta bulunmaz. Üyelerden biri veya birkaçının kendi düşüncelerine göre yönlendirme girişimine izin vermez. Önceki döneme ait her türlü çalışmayı devralır; kendi önemine ait uygulamaların kayıtlarını tutar ve bir sonraki dönem yönetim kuruluna devreder. Böylece kurumsal hafızanın korunmasını sağlar.
8.3.5. Yönetim Kurulunun Görevini Devralması ve Göreve Başlaması:
8.3.5.1. Yeni Yönetim Kurulu seçildikten sonra en geç yedi gün içinde görevini eski Yönetim Kurulundan devralır.
8.3.5.2. Görev devir teslimi eski ve yeni heyet tarafından belirlenen zamanda dernek yerleşim yerinde yapılır.
8.3.5.3. Devir teslim için gerekli hazırlıklar eski heyet tarafından yapılır. Bu hazırlıklar muhasip üyeler (saymanlar) arasında yapılacak devir teslimi, eski heyetin görev süresince yapılan faaliyetler ile derneğin son durumunun anlatılması, derneğe ait tüm varlıkların gösterilmesi, devir teslim tutanağının (devir teslim kararı) imzalanması ve gerekli görülen diğer hususları kapsar.
8.3.5.4. Devir teslim tutanağına dernekte tutulan defterler ve belgeler (sayı ve içerikleri belirtilerek), derneğin mühürü, varsa derneği yükümlülük altına sokmuş sözleşmeler, devir teslimin yapıldığı sıradaki mali durum, varsa taşınmaz mallar, varsa dernek eklentileri ve müesseseleri mutlaka yazılır.
8.3.5.5. Dernek yerleşim yerinde bulunan demirbaş eşyalar, kayıtları ile bilikte gösterilir.
8.3.5.6. Muhasip üyeler arasında devir teslim tutanakla yapılır. Tutanak, devir teslimin yapıldığı sıradaki işletme hesabı tablosunu, alındı ve gider belgelerini (seri numaraları ve kullanılmışlık durumu belirtilerek), alındı belgelerinin nerede bulunduğunu, varsa kimlerde ‘yetki belgesi’ olduğunu, saklanmakta olan gider ve gelir belgelerini (özetlenir) kapsar.
8.3.7. Yönetim Kurulu Başkanı:
8.3.6.1. Yönetim Kurulu Başkanı derneğin en yetkili temsilcisidir. Yönetim Kurulunun görevini yerine getirmesinden, bu sırada yapılan iş ve işlemlerden birinci derecede sorumludur.
8.3.6.2. Derneği kamu kurumları nezdinde, mahkemelerde, uluslararası ilişkilerde, işleyişe ilişkin her türlü iş ve işlemlerde maddi ve manevi kişiliği temsil ve ilzam eder. Başkan 1985 devresinin manevi kişiliğinin temsilcisidir; dernek üyelerinin ve devre mensuplarının birlik ve beraberliğinin sağlayıcısıdır.
8.3.6.3. Dernek Genel Kurulu ve Dernek Yönetim Kurulu kararlarının hayata geçirilmesini ve söz konusu kararlar çerçevesinde oluşan görevleri yerine getirir.
8.3.6.4. Başkan, yetkilerinden bazılarını Yönetim Kurulunun bir başka üyesine devredebilir; bu durumda da yapılan iş ve işlemlerden sorumludur.
8.3.6.5. Yönetim Kuruluna başkanlık eder.
8.3.6.6. Başkan bütün Dernek teşkilatını ve hizmet birimlerinin çalışmalarını inceletir, denetletir ve gerek gördüğünde soruşturma açar. Soruşturma sonuçları Yönetim Kurulunda görüşülerek karara bağlanır.
8.3.6.7. Mazereti halinde Yönetim Kurulu üyelerinden birini vekil olarak görevlendirir. Vekil üstlendiği hizmetleri tam yetki ile yürütür ve sorumluluğunu taşır.
8.3.6.8. Başkan derneğin birinci derece itâ amiridir. İkinci derecede itâ amiri / amirleri Yönetim Kurulu kararı ile saptanır.
8.3.6.9. Başkanın herhangi bir nedenle görevinden ayrılması halinde, Yönetim Kurulu salt çoğunlukla kendi arasından bir başkan seçer. Bu şekilde seçilen Başkanın görev süresi ilk yapılacak olan olağan Genel Kurula kadardır.
8.3.6.10. Dernek davalarını ve hukuki işlemlerini gördürmek veya Derneği temsil etmek üzere, gerektiğinde avukat/avukatlara vekâlet verir.
8.3.6.11. Dernek Başkanlığı görev süresi görevin devralınmasıyla başlar. İstifa, dernek üyeliği sıfatının düşmesi (sona ermesi) ya da görev süresinin dolup görevin devredilmesiyle sona erer.
8.3.7. Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri:
8.3.7.1. Görev bölümü yapıldıktan sonra noterden imza sirküsü yaptırılır. İmza sirküsünde derneğin banka hesabı ile ilgili işlemler için yetki de belirtilir ve Yönetim Kurulunun görev süresi boyunca kullanılır.
8.3.7.2. Gerekli hallerde Derneği yargı organları, idari makamlar, gerçek ve tüzel kişiler karşısında temsil etmek için Başkan dışında bir üyeye yetki verilebilir.
8.3.7.3. Derneği yükümlüklük altın sokan her türlü sözleşme, imza sirküsünde belirtilen yetkiye göre başkan ve en az iki yönetim kurulu üyesi tarafından imzalanarak geçerlilik kazanır.
8.3.7.4. Dernek adına diğer kurum ve kuruluşlarla yapılacak işlemler için gerektiğinde Başkan dışında bir Yönetim Kurulu üyesine yetki verilebilir.
8.3.7.5. Derneğin malları menkul ve gayrimenkul kıymetleri nemalandırılabilir ve bununla ilgili her türlü işlemler imza sirküsünde belirtilen yetkiye göre gerçekleştirilir.
8.3.7.6. Merkez ve şubelerin idari personel kadrosunu belirleyerek her türlü atamayı yapar; atadığı/görevlendirdiği personelin görevine son verir veya görev yerini değiştirir.
8.3.7.7. İhtiyaç duyulması halinde bir muhasabeci ile sözleşme yapılabilir.
8.3.7.8. Derneğin yıllık gelir ve gider bütçesini hazırlar; Genel Kurula veya Genel Kurulun yetki verdiği kurula sunar; onaylanan bütçe doğrultusunda harcamalarını gerçekleştirir.
8.3.7.9. Her faaliyet yılı sonunda, derneğin yıllık gelir-gider tablosu ve yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan rapor tanzim edilir ve toplanmışsa Genel Kurula, toplanmamışsa Genel Kurul üyelerine açık bir ortamda sunulur.
8.3.8.10. Dernek Tüzüğüne ait değişiklikleri hazırlayarak Genel Kurula sunar.
8.3.8.11. Derneğin demirbaş, muhasebe, yazışma ve öteki kayıt defterlerinin mevzuata uygun ve düzenli tutulması ve işletilmesini sağlar.
8.3.8.12. Derneğe üye kaydedilmesi işlemlerini yapar. Diğer yandan, bu tüzükte yazılı kurallara göre Genel Kurula ‘üyelikten çıkarma” teklif eder.
8.3.8.13. Genel Kurul kararlarını yerine getirir ve Genel Kurul tarafından verilen diğer görevleri yapar.
8.3.8.14. Dernek organları arasında ahenkli çalışmayı sağlar; Dernek amaçları doğrultusunda ulusal ve uluslararası kişi ve kurumlar ile ilişkiler kurar ve geliştirir.
8.3.8.15. Genel Kurulun aldığı karar doğrultusunda taşınmaz mal satın alır veya mevcut taşınmaz malın satışını gerçekleştirir.
8.3.8.16. Her yılın başında o yıl yapılacak faaliyetler ile ilgili bir taslak plan hazırlanarak tüm üyeler duyurur. Bunun dışında, münferit olarak derneğin amacına uygun her türlü çalışmayı planlar, hazırlar ve Genel Kurul kararlarına uygun olarak yürütür.
8.3.8.17. Derneğin amaç ve hedeflerine yönelik hizmet ve faaliyetler için kaynak sağlayıcı faaliyetleri yürütür.
8.3.8.18. Gerekli gördüğü takdirde, Dernek Genel Kurulu tarafından belirlenen politikalar doğrultusunda yapılacak çalışma konularına yardımcı olmak üzere geçici ya da sürekli komisyonlar oluşturabilir. Bu komisyonlara seçilecek kişiler dernek üyesi veya dışarıdan gönüllü uzman olabilir.
8.3.8.19. Dernek Genel Kurulunu olağan ve olağanüstü toplantıya çağırır ve gündemi belirler.
8.3.8.20. Varsa şube Genel Kurulları hakkındaki itirazları itiraz tarihinden itibaren otuz gün içinde inceleyerek karara bağlar.
8.3.8.21. Şubelerin bütçelerini onaylar.
8.3.8.22. Derneğin tüm birimlerinin çalışmalarını inceler, denetler ve gerekli gördüğünde soruşturma açar.
8.3.8.23. Dernek her an denetlemeye hazır bulundurulur. Bunun için İçişleri Bakanlığının denetim konusundaki formları rehber olarak kullanılır.
8.3.8.24. Denetleme sırasında Denetim Kurulu üyeleri veya denetleyen memurlara her türlü kolaylık gösterilir. İstenen her türlü bilgi/belge ibraz edilir. Derneğe ait olan her yer gösterilir.
8.3.8.25. Dernek Genel Kurulu tarafından karar alınmışsa, diğer sivil toplum kuruluşları ile kurulacak platform için derneğin temsili ve işlemlerini yerine getirir. Bu maksatla Yönetim Kurulu üyelerinden biri Yönetim Kurulu adına faaliyetleri yürütmek üzere görevlendirilir.
8.3.8.26. Dernek Genel Kurulunun kararı doğrultusunda diğer derneklerle ortak federasyon kurulması çalışmalarını yürütür. Bu maksatla Yönetim Kurulu üyelerinden biri görevlendirilir.
8.3.8.27. Dernek Yönetim Kurulu ayda bir kez, Dernek Başkanı veya başkan vekilinin başkanlığında asil üye sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve asil üye sayısının salt çoğunluğu ile karar alır. Toplantılarda bir önceki dönemde yapılan faaliyetler ile ilgili değerlendirmeler ile bir sonraki ay yapılacak faaliyetlerin uygulama planını yapar. Söz konusu faaliyetler için yapılacak harcamaların nasıl olacağını görüşür ve bu hususu karar tutanağına mutlaka yazar. Eğer ay içerisinde kararlarda yer almayan bir harcama yapılmışsa bu harcamanın ödemesi hususu görüşülür ve müteakip ayın toplantı tutanağına yazılır.
8.3.9. Yönetim Kurulunda Değişiklik:
8.3.9.1. Yönetim kurulu üyelerinden biri veya bir kaçının, istifa veya başka sebeplerle görevden ayrılması halinde, eksilen üye/üyelerin yerine, yönetim kurulu yedek üye listesindeki sıraya göre bir veya birkaç kişi asil üyeliğe çağrılır. Yönetim kurulu görev dağılımı yeniden aypılır.
8.3.9.2. Yönetim Kurulu üye sayısı ayrılmalar nedeniyle üye tam sayısının yarısına düşerse (toplam yedi kişi), olağan üstü Genel Kurul kararı alınarak en geç bir ay içinde çağrı yapılır. Kalan yönetim kurulu üyeleri tarafından çağrı yapılmazsa, denetim kurulu tarafından çağrı yapılır, bu da olmazsa üyelerden birinin ilgili sulh hakimine başvurması sonucunda görevlendirilecek üç üye tarafından Genel Kurul çağrısı yapılır.
8.4. DENETİM KURULU VE DERNEK İÇİ DENETİM:
8.4.1. Denetim Kurulu üç asil, üç yedek üye olmak üzere iki yıl görev yapmak üzere Genel Kurulca seçilir. Denetim Kurulunun ilk toplantısında, kendi aralarından bir Başkan seçilir ve Yönetim Kuruluna bildirilir.
8.4.2. Denetim Kurulu, kendisini seçen Genel Kurul adına, dernek içi denetim görevini yerine getirmekle yükümlü ve sorumludur. Bu sorumluluğunu, bu tüzükte yazılı esas ve usullere göre yerine getirir.
8.4.3. Dernek Yönetim Kurulu (varsa diğer organlar) tarafından gerçekleştirilen iş ve işlemler yılda en az iki defa, altı ayda bir, denetime tabi tutulur. Yönetim Kurulu tarafından, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Bu durumda da Dernek Denetim Kurulunun denetim görevi yılda iki defa olmak üzere uygulanır.
8.4.4. Denetim Kurulu Görev ve Yetkileri:
8.4.4.1. Denetim Kurulu; Yönetim Kurulu tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin yasa ve yönetmeliğe uygun, tüzükte belirtilen amaçlar doğrultusunda ve tüzükte belirtilen esaslar çerçevesinde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği, yasa ve yönetmelik kapsamında tutulması gereken kayıtların yönetmelik yazılı esaslara göre tutulup tutulmadığı, dernek gelir ve gider kayıtlarının yönetmelikte yazılı esaslara göre tutulup tutulmadığını kontrol eder. Denetim faaliyetinde İçişleri Bakanlığınca yayınlanan İç Denetim Formu da rehber olarak kullanılır.
8.4.4.2. Dernek Yönetim Kurulu (veya ilgili organ üyeleri), denetim kurulu üyeleri tarafından istenen her türlü belge ve bilgiyi sunmak zorundadır. Bütün kayıtlar ve derneğe ait yerler gösterilir.
8.4.4.3. Denetim sonuçları rapor haline getirilerek Dernek Yönetim Kuruluna verilir. İlk Genel Kurulu toplantısında da Genel Kurula sunulur.
8.4.4.4. Denetim esnasında soruşturmayı gerektiren bir hususun tespit edilmesi halinde, Denetim Kurulu üyeleri Denetim Kurulu Başkanın başkanlığında toplanarak konunun açıklandığı bir tutanak tutarlar. Tutanak ve rapor gereği için (suç içeriyorsa Cumhuriyet savcılığına bildirilmek üzere) Yönetim Kuruluna yazılı olarak bildirir.
8.4.4.5. Dernek Denetim Özel Yönergesini ve gerektiğinde değişiklikleri hazırlayarak Dernek Yönetim Kurulunun onayına sunar.
8.4.4.6. Denetim sırasında, Denetim Kurulu üyeleri ile Yönetim Kurulu üyeleri (veya ilgili organ üyeleri) arasında konusu suç teşkil etmeyen uyuşmazlıklar oluştuğu takdirde uyuşmazlık konusu Genel Kurula sunulur ve çözüme bağlanır.
8.4.5. Denetim Kurulu Toplantı ve Kararları:
8.4.5.1. Denetim Kurulu, her yılın ilk ayında toplanır. Bu toplantıda denetleme takvimi oluşturulur. Denetleme takvimi ilgili kurullara bildirilir.
8.4.5.2. Denetlemenin geçerli olabilmesi için asil üyelerin çoğunluğunun hazır bulunması şarttır. Denetleme sonuçları ile ilgili kararlar çoğunluk oyuyla verilir.
8.4.5.3. Denetleme daha önce bildirilen takvimde belirtilen zamanın dışında da yapılabilir.
8.4.6. Dernek mülkî idare amirliği tarafından, Dernek Yönetim Kurulu tarafından yapılan bildirimler üzerinden sürekli ve gerekli görüldüğünde denetçi vasıtasıyla da denetlenir. Bu denetlemelerde tespit edilen ve tamamlanması istenen noksanlıklar otuz gün içinde tamamlanarak mülkî idare amirliğine bildirilir.
MADDE. 9. DERNEK ŞUBE VE TEMSİLCİLİKLERİ:
9.1. Yönetimde etkinlik ve hız sağlamak amacıyla gerekli yasal işlemler yapılmak suretiyle, üyelerin yoğun olarak ikamet ettiği illerde Temsilcilik ve/veya Şube açılabilir. Temsilcilikler Dernek Yönetim Kurulu kararıyla, Şube ise Dernek Yönetim Kurulunun önerisi ve Dernek Genel Kurul kararıyla açılır. Şube ve temsilcilikler Dernek Yönetim Kuruluna bağlı olarak çalışır ve Dernek Yönetim Kurulunca verilecek görevleri yaparlar.
9.2. Şube Açılması, Şube Teşkilatlanması ve Şubenin İşlevi:
9.2.1. Dernek Genel Kurulu Kararı ile şube açılabilir. Dernek üyelerinin tümünün eşit haklara sahip olduğuna ilişkin ilkenin zedelenmemesi için şube açma kararı, derneğin tüm üyelerini kapsayacak şekilde alınır ve uygulanır. Bu nedenle, Dernek Yönetim Kurulu tarafından, şube açılmasına ilişkin ihtiyaç ortaya çıktığında; şubelerin hangi şehirlerde veya bölgelerde açılacağı, şubelerin isimleri, Genel Kurula katılma oranları konularını kapsayan karar tasarısı hazırlanır, Dernek Genel Kuruluna sunulur.
9.2.2. Dernek Yönetim Kurulu şubelerin açılması için Genel Kurulun kararına göre karar alır ve bu kararda her şube için en az üçer kişiye (isimleri belirtilerek) yetki verildiği, başlangıçta hangi üyenin hangi şubeye aktarılacağı hususları belirtilir.
9.2.3. Şube açılmasına ilişkin Genel Kurul kararı ile yönetim kurulu kararının kopyaları Dernek Yönetim Kurulu tarafından yetkilendirilendirilen kişilere gönderilir.
9.2.4. Dernek Yönetim Kurulu tarafından yetkilendirilen kişiler kendi şubelerinin açılması için kuruluş bildirimi hazırlarlar ve aşağıda belirtilen belgeleri ekleyerek bulundukları yerin mülkî amirliğine (illerde valilik, ilçelerde kaymakamlık) verirler.
9.2.4.1. Şube açılmasına ilişkin Dernek Genel Kurul kararının kopyası,
9.2.4.2. Şube açılmasına ilişkin Dernek Yönetim Kurulu kararı kopyası,
9.2.4.3. Şubenin geçici yönetim kurulu üyeleri ile yazışma ve tebligat almaya yetkili kişi veya kişilerin adı, soyadı, yerleşim yeri ve imzalarını içeren liste.
9.2.5. Şubenin geçici yönetim kurulu tarafından dernekler yönetmeliğinde belirtilen defterler hazırlanır. Müteakiben bu tüzükte yazılı esaslara göre üye kayıtları Şube Yönetim Kurulu tarafından yapılır.
9.2.6. Şubenin bulunduğu yerin mülkî amirliği tarafından kuruluş bildiriminin sonucunun bildirilmesini takip eden altı ay içinde Şube Genel Kurulu, şubenin geçici yönetim kurulunun çağrısı ile toplanır. Toplantıda dernek organlarının üyeleri ve Dernek Genel Kurulu delegeleri seçilir.
9.2.7. Şubeler kuruluş tarihinden itibaren altı ay içerisinde ilk genel kurul toplantılarını yaparlar, sonra olağan toplantılarını, genel merkez genel kurul toplantısından en az iki ay öncesinde tamamlarlar.
9.2.8. Şubenin Dernek Genel Kurulu delege sayısı, şubeye kayıtlı üye tam sayısının beşte biri kadardır. Şube organlarının üyeleri şubenin Dernek Genel Kurulu delegesidir. Eğer şube organları üye sayısı şubeye kayıtlı üyelerin beşte birinden az ise, şube Genel Kurulunda delege sayısı üye sayısının beşte birine tamamlayacak kadar ilave delege seçilir. Belirlendikten sonra şube delegeleri en geç bir ay içinde liste halinde Dernek Yönetim Kuruluna bildirilir.
9.2.9. Şube Organları:
9.2.9.1. Şube Genel Kurulu: Şubeye kayıtlı asil üyelerden oluşur ve şubenin en yetkili organıdır.
9.2.9.2. Şube Yönetim Kurulu: Şube Genel Kurulunca ‘gizli oy-açık tasnif’ usulü seçilen beş asil ve beş yedek üyeden oluşur.
9.2.9.3. Şube Denetçisi Şube Genel Kurulu tarafından seçilen biri asil ve biri yedek iki üyedir.
9.2.9.4. Şube organları iş ve işlemlerini bu tüzükte yazılı esaslara göre yerine getirirler.
9.2.10. Şube Genel Kurulu, Şube Yönetim Kurulu ve Şube Denetçisi, Dernek Genel Kurulu, Dernek Yönetim Kurulu ve Dernek Denetim Kurulunun görev ve yetkilerini aynen yerine getirir. Ancak Dernek Genel Kurulunun şube açılması ile ilgili alacağı karar ile sadece Derneğin yetkisinde olan iş ve işlemler bu görevlerin dışındadır.
9.2.11. Şubeler ile ilgili hükümler bu tüzüğün diğer amir hükümleri ile aynıdır. Şubeler altı ayda bir faaliyet raporunu Dernek Yönetim Kurulu’na sunar. Dernek Genel Kurulu şubenin feshine veya kapatılmasına her zaman karar verebilir.
9.2.12. Şube yönetim kurulları her yılın Ocak ayında kendisi ile ilgili beyannameyi iki suret hazırlayarak birini bulunduğu yerin mülkî amirliğine, diğerini ise Dernek Yönetim Kuruluna gönderir.
9.3. Temsilcilik:
9.3.1 Dernek Yönetim Kurulu tarafından, gerekli gördüğü yerlerde temsilcilik açılmasına karar verilebilir. Temsilcilik açılmasının amacı Dernek Yönetim Kurulu ve/veya derneğe bağlı şube yönetim kurullarının yerleşim yerlerinden uzakta olan yerlerde (yurt içinde veya yurt dışında) dernek faaliyetlerinin yapılmasını kolaylaştırmaktır. Bir şehirde ya da bir ülkede bir veya birden fazla temsilcilik açılabilir.
9.3.2. Temsilciliğin organları yoktur, üye kaydı yapılmaz ve defter tutulmaz, Genel Kurulda temsil edilmez.
9.3.3. Temsilcilik açılması için Dernek Yönetim Kurulunca karar alınır. Kararda temsilcinin kim olduğu ve derneği temsil edeceği alan belirtilir. Kararın bir kopyası temsilci olarak görevlendirilen kişiye gönderilir.
9.3.4. Temsilci olarak görevlendirilen kişi bu karar doğrultusunda ikametgâh adresini bir dilekçeyle bulunduğu yerin mülkî amirine bildirir. Dilekçeye Dernek Yönetim Kurulu kararının kopyasını ekler.
9.3.5. Temsilcinin görevi, görevin kaldırıldığına dair karar alınıncaya kadar devam eder.
9.3.6. Temsilcilerin yerine getireceği görevler:
9.3.6.1. Dernek Yönetim Kurulu ile irtibatını tesis eder ve sürekli olarak irtibatını sürdürür.
9.3.6.2. Kendi sorumluluk alanında bulunan 1985 Devresi mensupları ve bunlardan asil üye olanların iletişim bilgilerini temin eder.
9.3.6.3. Kendi sorumluluk alanında bulunan devre mensupları ve üyelere yönelik, Dernek Yönetim Kurulu tarafından derneğin amaç ve görevleri doğrultusunda yapılacak hizmetlerin yerine getirilmesini sağlar. Gerektiğinde Dernek Yönetim Kurulu tarafından gönderilen bilgi, belge veya eşyaları ulaştırır.
9.3.6.4. Hasta olan, hastası olan, düğünü olan, daveti olan, iş yeri açılışı olan v.b. devre mensuplarını Dernek Yönetim Kurulunun talebi doğrultusunda Dernek adına ziyaret eder.
9.3.6.5. Vefat etmiş devre mensuplarının aileleri, kronik hastalığı bulunan devre mensupları belirli aralıklarla ziyaret eder veya telefonla iletişimi sürdürür.
9.3.6.6. Temsilcisi olduğu bölgedeki Derneği ilgilendiren her konuda vakit geçirmeden Dernek Yönetim Kuruluna bilgi verir.
MADDE.10. DERNEĞİN MAL VARLIĞI VE MALİ HÜKÜMLER :
10.1. DERNEĞİN MALVARLIĞI:
Dernek tüzüğüne göre gerçekleştirilecek her türlü gelir ve ekonomik değerler ve haklar Derneğin malvarlığını teşkil eder.
10.2. DERNEĞİN MALLARI VE ÜYELERLE İLGİSİ:
10.2.1. Derneğin üçüncü şahıslarla olan ilişkilerinden doğacak her türlü sorumluluklar Derneğin tüzel kişiliğine aittir.
10.2.2. Üyeler Dernek mallarının nemalandırılması amacı ile yapılan işlemlerin sonucundan şahsen sorumlu değildir.
10.2.3. Dernek üyelerinin Derneğin malları ve varlığı üzerinde şahsi hakları da yoktur.
10.3. DERNEĞİN GELİRLERİ
10.3.1. Gelir Türleri:
10.3.1.1. Derneğe ilk girişte üyelerden alınan giriş ücreti,
10.3.1.2. Üye aidatı,
10.3.1.3. Dernek amaç ve hizmetlerinin gerçekleşmesi için üyelerden ayrıca tahsil edilen bağışlar,
10.3.1.4. Derneğin taşınır ve taşınmaz malları ile menkul değerlerinden elde edilecek kira, irad, faiz ve temettüler ile bunların satışlarından sağlanan gelirler,
10.3.1.5. Geliştirilecek projelerden sağlanacak gelirler ve sponsor katkıları,
10.3.1.6. Bağışlar ve yardımlar,
10.3.1.7. Dernekçe yapılan yayınlar, tertiplenen eğitim ve sertifika programları ve konferans, seminer, çekiliş, konser gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,
10.3.1.8. Derneğin sahibi veya ortağı bulunduğu işletmelerden elde edilecek işletme gelirleri,
10.3.1.9. Diğer türlü gelirler.
10.3.2. Üye Ödentileri ve Belirleme Şekli:
10.3.2.1. Dernek Üyeliğine Giriş Ücreti: Derneğin üyelik giriş ücreti 20 TL’dir. Giriş ücretinin miktarında değişiklik Genel Kurul tarafından yapılır. Üyelik müracaatı yaparken veya ilk aidat ile birlikte ödenir.
10.3.2.2. Üyelik Aidatı: Derneğe üye olan her kişi üyelik aidatını ödemeyi kabul etmiş demektir. Üyelik aidatının miktarı Dernek Genel Kurulu tarafından belirlenir. Üyelik aidatı yıllık olarak yılın birinci günü ile son günü arasında herhangi bir günde (tercihen üyeliğin gerçekleştiği ay içinde) ödenir.
10.3.3. Gelirlerin Temini ve Kaydı:
10.3.3.1. Dernek hesabına para girişi alındı belgesine yazılmak suretiyle elden alınarak veya ödeyenler tarafından banka hesabına yatırılarak olur.
10.3.3.2. Doğrudan tahsil edilen dernek gelirleri sıra ve seri numarası taşıyan alındı belgeleri ile toplanır.
10.3.3.3. Bağış, yardım ve aidatları toplayacak yetkili/yetkililer: Dernek Yönetim Kurulu asil üyeleri dernek adına gelir tahsil etme yetkisine sahiptir. Bunların dışında gelir tahsil etme yetkisi verilecek kişi/kişiler Dernek Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. Bu karar doğrultusunda, yetkilendirilen kişi/kişiler için Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen “Yetki Belgesi” düzenlenir. Yetki belgesi iki suret hazırlanır; bir sureti yetki verilen kişiye verilir ve diğeri muhafaza edilir. Yetki belgesinin süresi bir yıldır. Bu sürenin dolması, Dernek Yönetim Kurulu kararı ile yetki sonlandırılması, ölümü, kendiliğinden görevi bırakması ya da Derneğin feshi durumunda gelir tahsil etme yetkisi sona erer ve yetki belgesi Dernek Yönetim Kuruluna teslim edilir.
10.3.3.4. Dernek adına gelir toplama yetkisi verilen kişiler topladıkları parayı 30 gün içinde veya toplanan paranın miktarı 1000 TL’yi aştığında derneğin banka hesabına yatırır. Banka dekontunun arkasına yatırdığı paraların alındı belgelerinin numaralarını yazar ve dekontu Dernek Yönetim Kuruluna teslim eder.
10.3.3.5. Alındı belgesine aidat ve bağışı ödeyenin açık kimliği, TC Kimlik Numarası veya eğer üye tüzel kişi ise vergi numarası yazılır ve teslim alan tarafından imzalanır. Alındı belgesinin aslı koçandan koparılarak bağış veya aidatı ödeyen üyeye verilir. Muhasip üye tarafından (veya onun kontrolünde) alındı belgeleri ile alınan bütün ödentiler her belgeye yazılı miktar bir satıra yazılacak şekilde işletme hesabı defterine kayıt edilir. Alındı belgesinin numarası da mutlaka yazılır.
10.3.3.6. Derneğe yurt dışından yapılacak bağış ve yardımlar mutlaka banka yoluyla yapılır. Banka hesabına yatırılan para çekilmeden önce bu parayla ilgili, ‘Yurt Dışından Yardım Alma Bildirim Formu’ doldurularak Mülkî Amirliğe bildirimde bulunulur.
10.3.3.7. Banka şubelerine yatırılan aidat ve bağışların kaydı banka kayıtlarına dayanarak yapılır. Muhasip üye tarafından banka cüzdanı (her ay yazdırılarak) veya internet hesabından takip edilerek hesaba yatırılan her ödeme mutlaka işletme hesabı defterine kayıt edilir.
10.3.3.8. Muhasip üye tarafından işletme hesabı defterine kayıt edilen her türlü gelirin belgesi (alındı belgesi veya banka hesap özeti) gerektiğinde ibraz edilmek üzere saklanır.
10.3.3.9. Derneğin paraları Türkiye’deki bankalarda dernek adına açılacak hesaplarda nemalandırılır. Bu hesaptan para çekme imza sirküsünde belirtilen yetki çerçevesinde gerçekleştirilir. Dernek kasasında Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek tutar kadar nakit para bulundurulabilir. Bu tutar hiçbir zaman derneğin 30 günlük mutat harcamasından fazla olamaz.
10.4. GİDERLER VE GİDER YÖNETİMİ:
10.4.1. Derneğin bütün harcamaları Yönetim Kurulu kararına dayalı olarak yapılır.
10.4.2. Giderler fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 94. Maddesi kapsamında yapılan ödemeler (hizmet karşılığında yapılan ödemeler, yönetim ve denetim kurulu üyelerine yapılan huzur hakkı ödemesi gibi) “gider pusulası”, bu kapsamda olmayan ödemeler için “gider makbuzu” veya banka dekontu gibi belgeler harcama belgesi olarak kullanılır. .
10.4.4. Alındı belgeleri ile fatura, gider pusulası, makbuz ve harcama belgelerinin saklanma süresi, özel kanunlarda gösterilen süreye ilişkin hükümler saklı kalmak üzere beş yıldır.
10.4.5. Personel Giderleri:
10.4.5.1. Dernek Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu başkan ve üyelerine ödenen ücretler, yolluk ve tazminatlar: Verilip verilmeyeceği ve miktarları (veya miktarların belirlenmesine ilişkin esaslar) Dernek Genel Kurulu tarafından kararlaştırılır. Yolluk ve yevmiye miktarı aynı aylık seviyesindeki memurlara devlet tarafından ödenen miktardan fazla olamaz.
10.4.5.2. Dernek hizmetlerini yürütmek için görevlendirilen üyelere ödenen gündelik ve yolluklar: Verilip verilmeyeceği ve miktarları (veya miktarların belirlenmesine ilişkin esaslar) Dernek Genel Kurulu tarafından kararlaştırılır.
10.4.5.3. Dernek amaçlarını gerçekleştirmek için yapılacak herhangi bir faaliyet için görevlendirilen uzman kişiye yapılacak ödemeler: Esasları Dernek Genel Kurulu tarafından belirlenir. Dernek Yönetim Kurulu Genel Kurul kararına uygun olarak sözleşme yapar ve ödemeler bu sözleşme kapsamında yerine getirilir.
10.4.5.4. Dernek Yönetim Kurulu kararı ile dernek hizmetlerinin görülmesi için sürekli iş akdiyle çalıştırılan kişilere ödemeler: Mevcut yasalara ve yönetmeliklere göre yapılır.
10.4.6. Geri Ödemeler: Dernek üyeliğinden ayrılanlara ve çıkarılanlara, hiçbir geri ödeme yapılmaz.
10.5. BORÇLANMA:
Derneğin kural olarak borçlanmaması esastır. Ancak Yönetim Kurulunun teklifi ile sınrları belirlenmek kaydı ile derneğin belli bir süre ve belli bir miktara ilişkin borçlanması yönünde Genel Kurul tarafından borçlanmasına karar verilebilir. Bu karar da borçlanmanın gerekçesi ve borcun ödeme şekli ve zamanı da belirlenir. Yönetim Kurulu derneğin borçlanması konusunda verilen kararla elde dilecek borcu münhasıran özgülendiği iş için kullanmak zorundadır.
10.6. PLASMAN PLANI:
Derneğin varlığına ek olarak bağışlanan paralarla yıllık net gelirden ayrılan yedek akçeler, gelecekteki hizmetler için toplanan bağışlar ile uzun süre harcanamayacak gelir fazlası, derneğe en güvenilir ve en yüksek geliri sağlayacak biçimde günün ekonomik koşullarına göre Dernek Yönetim Kurulu kararı ile nemalandırılır.
Madde.11. ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER:
11.1. DEFTER VE KAYITLAR:
11.1.1. Dernek’te kayıtlar işletme hesabı usulüne göre tutulur.
11.1.2. Yasal olarak tutulması gereken bütün kayıtlar Dernek Yönetim Kurulunca tutulur.
11.1.3. Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen defterler Yönetmelikte belirtildiği şekilde tutulur. Özellikle aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilir:
11.1.3.1. Tüm defter ve kayıtların tutulması sırasında hatalı yazım olmuşsa hatalı sözcük veya cümlenin üstü tek çizgi ile çizilir ve yanına doğrusu yazılır. Silinti, kazıntı ve kimyasal ile kaplama şeklinde düzeltmeler kesinlikle yapılmaz.
11.1.3.2. Dernekte tutulması gereken defterler tutulmaya başlanmadan önce, notere veya il dernekler müdürlüğüne onaylatılır. Defter bitinceye kadar kullanılır.
11.1.3.3. Defter ve belgeler çeşitli nedenlerle okunamayacak hale gelmişse veya kaybolmuşsa, durumun öğrenildiği tarihten itibaren on beş gün içinde yetkili mahkemeye başvurularak zayi belgesi alınır. Belge muhafaza edilir.
11.1.5. Dernekte tutulacak defter ve belgeler:
11.1.5.1. Karar Defteri: Dernek Genel Sekreteri sorumluluğundadır. Yönetim Kurulunca alınan her karar deftere yazılır ve hazır bulunan Yönetim Kurulu üyeleri tarafından imzalanır. Karar metni birden fazla sayfaya yazılmışsa her sayfa ayrı ayrı imzalanır. Karar numarası her yıl bir numaradan başlanarak verilir ve “2014/1” şeklinde yazılır.
11.1.5.2. Üye Kayıt Defteri: Dernek Genel Sekreteri sorumluluğundadır. Üzerindeki bilgiler üyelik müracaatı fromundan alınır. Kayıt yapıldıktan sonra müracaat formunun baş kısmına defterdeki kayıt sıra numarası yazılır. Üyelikten çıkış tarihi ile çıkış nedeni kırmızı mürekkepli kalemle yazılır.
11.1.5.3. Evrak Kayıt Defteri: Defter ve evraklar, Dernek Genel Sekreteri sorumluluğundadır.
11.1.5.4. Demirbaş Defteri: Muhasip Üye’nin (Sayman) sorumluluğundadır. Demirbaş defterine kaydedilecek hususlar işletme hesabı defterine yazılan giderler ve aynî bağış belgeleri ile ilişkilidir. Bu nedenle defter söz konusu belgelerle birlikte tutulur.
11.1.5.5. İşletme Hesabı Defteri: Muhasip Üye’nin (Sayman) sorumluluğundadır. Deftere yazılan gelir ve giderlerin belgeleri üzerine deftere kayıt numarası yazılmak suretyile muhafaza edilir. Hesap dönemi 01 Ocak-31 Aralık tarihleri arasıdır. Hesap dönemi bitim tarihine göre İşletme Hesabı Tablosu çıkarılır ve defterin yazılmış son sayfasına yapıştırılarak defterin o hesap dönemi kapatılır. Yeni hesap dönemi kayıtlarına bir sonraki sayfadan başlayarak devam edilir.
11.1.5.6. Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Muhasip Üye (Sayman) sorumluluğundadır.
11.1.5.7. Alındı Belgesi: Muhasip Üye (Sayman) sorumluluğundadır.
11.1.5.8. Gider Makbuzu: Muhasip Üye (Sayman) sorumluluğundadır.
11.1.5.9. Aynî Bağış Alındı Belgesi: Muhasip Üye (Sayman) sorumluluğundadır.
11.1.5.10. Aynî Yardım Teslim Belgesi: Muhasip Üye (Sayman) sorumluluğundadır.
11.2. DERNEK BEYANNAMESİ:
11.2.1. Dernek her yılın ilk dört ayında geçen yıla ait dernek beyannamesini Dernekler Birimine vermekle yükümlüdür. Beyanname, Dernekler Daire Başkanlığı internet sitesinde yer alan DERBİS sistemindeki forma göre tanzim edilir.
11.2.2. Derneğin işletme hesabı tablosu yılın son gününe göre düzenlenerek bağlanır. İşletme hesabı tablosu bağlandığı şekilde Beyannamenin ilgili bölümüne girilir.
11.2.3. Dernek bünyesinde şube açılmışsa şubeler beyannamelerinden bir suret bulunduğu yerin mülkî amirliğine, bir suret de Dernek Yönetim Kuruluna gönderir. Dernek Yönetim Kurulu kendi beyannamesini şubelerin beyannamelerini aldıktan sonra tanzim eder. Bu nedenle şubeler kendi beyannamelerini her yıl Ocak ayı içinde vermek zorundadırlar.
11.3. İL DERNEKLER BİRİMİNE YAPILACAK BİLDİRİMLER:
11.3.1. İl Dernekler Daire Başkanlığı internet sitesinde oluşturulan DERBİS sistemine derneğe ait bilgilerin girilmesi yetkisi Dernek Başkanı’na verilmiştir. Bu maksatla, Dernek Yönetim Kurulu göreve başladıktan sonra Dernek Başkanı’na elektronik ortamda beyanname ve bildirimlerin girilmesi için yetki veren bir karar alınır. Bu karar doğrultusunda Dernekler Biriminden kullanıcı kodu, parola ve şifre alınır. Dernek Başkanının değişmesi halinde değişiklik Dernekler Birimine bildirilir ve yeni kullanıcı adı ve şifre alınır.
11.3.2. DERBİS sistemine girilmek suretiyle; Genel Kurul Sonuç Bildirimi, Dernek Organlarında Değişiklik Bildirimi, Dernek Beyannamesi, Yerleşim Yeri Değişikliği, Yetki Belgesi (Yetki belgesi verilmişse), Proje Bildirimi (proje hazırlanması halinde), Taşınmaz Mal Bildirimi (Taşınmaz mal satın alınması veya satılması halimnde), Üye Bildirimi, Yurt Dışından Yardım Alma Bildirimi (Yurt dışından yardım alınması halinde), yasa ve yönetmelikte belirtilen süre içinde bildirilir.
11.3.3. Yukarıda belirtilen bildirimler elektronik ortamda girilemediği durumlarda yazılı olarak Dernekler Birimine verilir. Ancak böyle durumlarda söz konusu bildirimleri yasada belirtilen süreyi beklemeden bir an evvel teslim etmek işlemlerin gecikmesini önlemek bakımından dikakte alınır.
11.4. GİZLİLİK:
Dernek organlarının üyeleri, Dernek personeli ve temsilciler görevlerini yaparken üyeler ve bunların ailelerinin özel durumları hakkında öğrendikleri bilgileri çok sıkı bir gizlilikle saklamak zorundadırlar.
11.5. TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ:
11.5.1. Genel Kurulda tüzük değişikliği yapılabilir. Görüşmelere başlanabilmesi için Genel Kurulda üyelerin 2/3 çoğunluğunun toplantıda hazır bulunması gerekir. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa üyeler ikinci toplantıya çağrılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayılarının toplamının iki katından az olamaz. Tüzük değişikliği kararı toplantıya katılan üyelerin 2/3 oy çokluğu ile alınır.
11.5.2. Tüzük değişikliği tüzük değişikliğinin yapıldığı Genel Kurul toplantısının yapıldığı tarihi takip eden 30 gün içinde, Genel Kurul Sonuç Bildirimin eki olarak Dernekler Birimine teslim edilir.
11.6. DERNEĞİN FESHİ VE MAL VARLIĞININ TASFİYE ŞEKLİ:
11.6.1. Derneğin tasfiyesi Dernek Genel Kurulunun fesih kararı, derneğin kendiliğinden sona ermesi veya mahkeme kararıyla olabilir.
11.6.2. Dernek Genel Kurul kararıyla fesih ve tasfiye:
11.6.2.1. Derneğin devamında yarar olmayacağı anlaşılır ya da Derneğin amaç ve hizmet konularının gerçekleşmesinin olanaksız duruma geldiği kanısına varılırsa Dernek Genel Kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir.
11.6.2.2. Genel Kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için Genel Kurul çağrısında belirtilen günde Genel Kurul üyelerinin üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması gereklidir. Toplantıda hazır bulunan üyelerin yine üçte ikisinin kabul oyu ile Genel Kurul derneğin feshine karar verilebilir.
11.6.2.3. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanmaması halinde üyeler Genel Kurul çağrısında belirtilen günde yeniden toplanır. İkinci toplantıda üçte iki çoğunluk aranmaz. Ancak katılan üye sayısı Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üye tam sayısının iki katından az olamaz. Bu durumda da fesih kararı toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte ikisinin kabul oyu ile alınır.
11.6.2.7. Derneğin feshi Yönetim Kurulu tarafından beş gün içinde mahallin en büyük mülkî amirliğine yazı ile bildirilir.
11.6.2.8. Fesih kararı ile birlikte derneğin mal, para ve haklarının tasfiyesi için Genel Kurul tarafından üç kişilik bir tasfiye komisyonu (son yönetim kurulu üyeleridir) oluşturulur.
11.6.2.9. Bu komisyon tarafından derneğin mal, para ve haklarının dokümü ile alacak ve borçları tespit edilir. Ödenmemiş aidatlar alacak olarak yazılır ve eğer ihtiyaç varsa üyelerden tahsil edilir.
11.6.2.10. Alacaklar tahsil edilip borçlar ödendikten sonra kalan mal ve para TSK Mehmetçik Vakfı’na devredilir. Durumun tespiti için Komisyon tarafından “Tasfiye Tutanağı” tutulur. Tasfiye işleminin tamamlandığı yedi gün içinde il dernekler birimine yazı ile bildirilir.
11.6.2.11. Derneğe ait defter ve belgeler, son yönetim kurulu üyelerden biri tarafından beş yıl süreyle muhafaza edilir.
11.6.3. Derneğin kendiliğinden sona ermesi: Tasfiye işlemi 12.6.2.9., 12.6.2.10. ve 12.6.2.11. maddelerinde belirtildiği gibi yerine getirilir.
11.6.4. Derneğin sona ermesine mahkeme tarafından karar verilmesi:
11.6.4.1. Mahkeme kararı öncesinde soruşturma ve kovuşturma döneminde dernek üzerinde bulunan para, mal, alacak ve borçların devrine ilişkin hiçbir işlem yapılamaz.
11.6.4.2. Tasfiye işlemi mahkeme kararında belirtilen esaslara göre yerine getirilir.
11.7. YERLEŞİM YERİ DEĞİŞİKLİĞİ:
Derneğin yerleşim yeri değiştirildiğinde elektirik, su, telefon, interenet ve televizyon abonelikleri yenilenir. Yer değişikliğinin gerçekleşmesini müteakip bir hafta içinde bağlı bulunduğu vergi dairesine ve otuz gün içinde Dernekler Birimine bildirilir.
11.5. HÜKÜM EKSİKLİĞİ:
Dernek tüzüğünde hüküm bulunmayan durumlarda Türk Medeni Kanununun Derneklere ilişkin hükümleri, bu kanunda hüküm bulunmayan durumlarda da 5253 sayılı Dernekler Kanunu hükümleri uygulanır.
11.6. UYGULAMA ESASLARI VE YÖNERGELER:
11.6.1. Bu tüzük Dernek Yönetim Kurulu ve ilgili organlar tarafından yürütülür.
Yorumlar -
Yorum Yaz